top of page

Co je to klimatická komora???

Klimatická komora umožňuje provádět řízené experimenty za různých klimatických podmínek. Tato zařízení umožňují simulovat extrémní teploty, vlhkost, sluneční záření a další faktory, které mohou ovlivnit vlastnosti a chování různých materiálů. Následující jsou některé způsoby, jak se klimatické komory používají ve výzkumu materiálů:

1. Zkoumání tepelné stability: lze použít klimatickou komoru k testování, jak různé materiály reagují na změny teploty. To může pomoci identifikovat tepelné degradace, změny struktury nebo změny mechanických vlastností materiálů.

2. Studium vlhkosti: Materiály mohou být citlivé na vlhkost a změny vlhkosti mohou ovlivnit jejich vlastnosti. Klimatická komora umožňuje simulovat vlhké a suché prostředí a zkoumat, jak materiály absorbují nebo uvolňují vlhkost.

3. Testování trvanlivosti: Výrobci mohou použít klimatické komory k testování trvanlivosti svých materiálů za extrémních podmínek, jako jsou cykly změn teploty nebo vlhkosti. To může pomoci při vývoji materiálů pro náročné prostředí.

4. Studium mechanických vlastností: Klimatická komora může být použita k testování mechanických vlastností materiálů za různých klimatických podmínek. Například zkoumat, jak se elastičnost, pevnost nebo lomová houževnatost mění při změnách teploty.

5. Korozní testy: Klimatická komora může simulovat korozní podmínky, což umožňuje zkoumat, jak různé materiály reagují na agresivní prostředí a jak se různé povlaky chovají při různých klimatických vlivech.

Celkově řečeno, klimatická komora je klíčovým nástrojem pro studium chování materiálů za různých klimatických podmínek a umožňuje lepší porozumění jejich vlastnostem a možným aplikacím v reálném světě.


11 views
bottom of page